Daha önce 2017 Şubat’ ında, NASA’ nın Gezegen Ötesi Araştırma (Exoplanet Exploration)’ sı kapsamında, 40 ışık yılı uzaklıkta Trappist–1 adlı sistemde, Dünya ölçülerinde 7 farklı gezegen bulunmuştu. Bu ay yapılan açıklamayla, İngiliz liderliğindeki astronotlar şimdi de tam 12 yıl ışık yılı uzaklıkta Tau Ceti adında bir yıldız sistemi buldu. Bu sistem boyutu ve parlaklığı ve farklı gezegenlere ev sahipliği yapmasıyla Güneş Sistemi’ ne oldukça benzemektedir.
12 ışık yılı uzaklıkta Güneş benzeri ve çıplak gözle görülebilen Tau Ceti yıldız sistemi, dört Dünya benzeri gezegen içermektedir. Bu gezegenler, Tau Ceti’ nin saniyede 30 santimetre kadar hassas salınmasıyla keşfedildi.
TRAPPIST 1 YILDIZ SİSTEMİ
Gezegenlerin kütleleri, Dünya’ nın kütlesinin 1.7’ si kadar azdır ve bu da onları Güneş’ e yakın keşfedilen en küçük gezegenler arasına sokmaktadır. Ayrıca bu dört gezegenden ikisi, yıldız sisteminin en yaşanabilir bölgesindedir. Bu sebeple bu iki gezegenin yüzey suyu bulundurma imkanı var.

Şekilde de görülen dış iki gezegen, geleceğin yaşanabilir Dünya’ sı olmaya adaylar. Öte yandan, Tau Ceti çevresinde büyük bir yığın halinde dolaşan asteroidler ve kuyruklu yıldızlar, faaliyetleri ile bu iki gezegenin yaşanabilirliğini azaltmaktadır. Belki bu iki gezegendeki yaşam o kadar da barışçıl olmayabilir.
Hertfordshire Üniversitesi’ nden önde gelen araştırmacı Dr. Fabo Feng’ in de sözüyle; “Bu tür zayıf salınımların saptanması, Dünya benzeri gezegenlerin araştırılmasının yanısıra Dünya’ nın yaşanabilirliğinin anlaşılması açısından da birer kilometre taşıdır.”.
Kaynaklar: