Yapılan yeni araştırmalara göre buz adamı Ötzi’nin becerikli bir terzi olma ihtimali var.
Perşembe günü yayınlanan DNA testine göre; Tirol Buz adam olarak da bilinen Alpler’in 5,300 yaşındaki mumyası, üzerinde deri kıyafetler ve en az beş çeşit vahşi ya da evcil türden toplanmış aksesuarlar ile öldü.
1991 yılında, İtalya ve Avusturya arasında kalan Ötztal Alplerinde; okla sırtından aldığı ölümcül bir darbe sonrası donmuş olarak, kahverengi gözlü, “Ötzi” takma isimli, bakır çağında yaşamış bir göçebe bulundu.
Geçtiğimiz 20 yıl içinde; soyu, ne ile beslendiği ve bir takım hastalık ve rahatsızlıkları gibi detaylar bilimsel bir hassasiyetle dikkatle incelenmiş olmasına rağmen, kimse onun kıyafetlerinin kökenine yakından bakmadı. Ta ki bu zamana kadar.
İtalya’da bulunan Mumyalar ve Buz Adamları Enstitüsünde araştırmacı olan Niall O’Sullivanın önderliğinde bir grup, Ötzi’nin deri teçhizatından dokuz örneği kökenlerini bulmak amacıyla mikroskop altına yatırdı.
Bu örnekler; bir kürk şapka, bir ok kılıfı, bir karma deri mont, bir peştamal, otlardan örülmüş ayakkabılar ve bir dar savaşçı taytından oluşmaktadır.


Buldukları en şaşırtıcı şey ise vahşi ve evcilleştirilmiş faunalar karışımıydı.
Şapkadaki kürk; rahatlıkla 300 kilodan fazla gelebilen bir tür olan vahşi kahverengi ayıdan gelmekteydi.
Ölümcül bir şekilde yaralandığında 45 yaşında olan Ötzi bu ayılardan birini devirebilmek için zayıf oklarıyla birinci sınıf bir atış yapmış olmalıydı.
O oklar ve kılıfı başka bir vahşi tür olan karacadan gelirken, ceketi evcilleştirilmiş keçi ve koyunlarla birbirine tutturulmuştu.
Yapılan çalışmada, “Sadece mont en az dört çeşit hayvan derisi ve iki türün birleşiminden oluşmaktadır.” Sonucu ortaya çıkmıştır.
Fakat buz adamın gardırobunun en önemli parçası, Paris modacıları tarafından da tercih edilen keçi derisinden yapılmış olan ve kalıp gibi oturan tayttır.

Ötzi bir trend bile başlatmış olabilirdi. Araştırmacılar bu derinin, İsviçre’nin Schindejoch şehrinde bulunan 4,500 yıllık taytlarda da kullanılmış olduğuna dikkat çekmektedir.
Sonuç? O’Sullivan’ın AFP’ye anlattığına göre bizim tarih öncesi moda tutkunumuz, kıyafet imalatı sırasında üzerinde düşünülmüş tercihler yapmış ve bulabildiği her şeyi kullanmıştır.
Hakemli dergi olan Bilimsel Raporlar (Scientific Reports) dergisinde yayınlanan bulgulara, her deri örneğinden alınan ardışık mitokondriyal genomlar sayesinde ulaşılmıştır.
Yavruya anne ve babadan aktarılan nükleer DNA’nın aksine, mitokondriyal DNA yalnızca anneden kalıtsaldır.
© 1994-2016 Agence France-Presse
Eline sağlık Berivan harika bir yazı olmuş, Ötzi’yi ziyaret ettiğimizde hiç bu konuya odaklanmamıştık, İtalya’ya bir ziyaret daha gerekiyor sanırım:)