Ana Sayfa Su Deniz Biyomları

Deniz Biyomları

Denizler, dünyamızın geniş bir alanına yayılarak yeryüzünün 3/4’ünü kaplar. Bu oranın büyük bir bölümü, Güney Yarım Kürededir. Farklı derinliklere sahip olduklarından farklı canlı türlerine de ev sahipliği yapar. 100 m derinliği bulunan bir deniz, canlı türleri bakımından oldukça zengindir. Çünkü bu denizler; güneş ışığından yeterince yararlanır, suda çözünmüş oksijen miktarı fazladır ve akarsularla beslenmektedir. Bu derinliğe sahip denizler, su biyomlarının % 90’ını yapılarında barındırır.

Deniz biyomlarında üç farklı canlı türüne rastlanır. Bunlar; su hareketlerine karşı koyamayan ve yüzeyde asılı duran küçük organizmalar, su hareketlerine karşı koyabilen ve hareket edebilen, memeliler ve balıkların oluşturduğu organizmalar ile deniz dibinde yaşayan ve hafifçe hareket edebilen, mercan, sünger yosun gibi organizmalardır. Suda hareket edebilen memeli ve balıklar grubunda birçok hayvan türü sayılabilir. Örneğin yengeç, denizyıldızı, yunus, ahtapot ve denizanası bunlardan sadece bir kaçıdır.

Mercanlar, denizlerdeki birçok canlı türünün beslenmesinde ve barınmasında oldukça önemlidir. Ekvator çevresinde, su ısısının 20 °C ve üzerindeki sıcaklıklarda yaşar. Mercanlar bir arada bulunarak zamanla iskeletleşir. Bu iskeletler yüzeye çıkıp mercan kayalıklarını oluşturur. Deniz ve okyanuslardaki canlıların en önemli besin kaynağını bu mercan kayalıkları karşılar.

Okyanuslar ise yeryüzünün iklim hareketlerini belirleyen önemli bir su biyomudur. Okyanustaki akıntılar, hava hareketlerini büyük ölçüde etkiler. Aynı zamanda okyanus hareketleri ile savrulan dalgalarla beraber deniz tuzu da havaya salınır. Bu durum yoğunlaşmaya neden olur, neticesinde yağış oluşumunu etkiler. Okyanusların derinliği ortalama 3700 m civarındadır. Bunun haricinde daha derin çukurlar olduğu da bilinmektedir. Bu derinliklerde yaşayan canlılar, ışıksız ortama uyum sağlayacak şekilde gelişmişlerdir. Hint, Atlas ve Büyük Okyanus yeryüzündeki en büyük su biyomlarını oluşturur. Bunun yanında Akdeniz, Kızıl Deniz, Karayip Denizi de okyanuslardan sonra sayılabilecek en büyük deniz biyomlarıdır.

Önceki İçerikBeyaz Ağaç Serçesi
Sonraki İçerikAkarsu Ağızları (Haliçler)
Doğa ve çevre sevgisini aşılamak ve çevresel sorunlara dikkat çekmek amacıyla oluşturulmuş e-dergi platformu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

bir × 5 =

Bu site istenmeyen postaları azaltmak için Akismet'i kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin .