Domates’in İklim İstekleri
Domates sıcak ve ılıman iklim sebzesidir. Yetiştirme devrelerinde ısı sıfırın altına (-2,-3°C’ye) düştüğünde bitki tamamen ölür. Fidelerin dikilmesinde ilkbahar geç donlarının bitmesi gerekir.
Domateslerde genellikle gece ve gündüz arasında 6°C ile 8C’lik bir farkın bulunması gereklidir. Gündüz sıcaklığının 19-26 °C, gece sıcaklığının 14-18 °C olduğunda gelişim iyi olur.

Tohumların Ekimi
Fide yetiştirme materyali tavlı ise sulamaya gerek yoktur. Aksi halde, fide yetiştirme materyali ile doldurulmuş fide torbaları veya fide yetiştirme kaplarının iyice sulanması ve sonra tohum ekiminin yapılması gerekir.
PRATİK BİLGİ: Tohumların 3-4 saat ıslatıldıktan sonra ekilmeleri çimlenmeyi kolaylaştırır. Tohumlar 1-3 cm. derinliğinde ekilmelidir. Tohum ekimini takiben tekrar hafifçe sulanması faydalıdır.
Kimyasal gübreler tohum ekiminden en az 15 gün önce fide yetiştirme materyaline karıştırılması gerekir.
Tohumların Çimlenmesi;
Domates tohumlarının çimlenmesi için min. 10°C, optimum 20-29 °C, maksimum 36 °C toprak sıcaklığı olması gereklidir.
Domatesin Toprak İsteği
Domates bitkisi derin köklü bir bitki olduğu için, toprağın derin sürülerek dikkatle hazırlanması gerekir. Tarla tabanının, yada bitki 50 cm altında pulluk tabanı denilen geçirgen olmayan bir tabaka varsa bu tabaka sonbahar başlarında özel pulluklarla kırılmalıdır.
Sonbahar’da dekara 3-4 ton iyi yanmış ahır gübresi atılarak derince sürülmesi gerekir.
İlkbahar’da karık hazırlığından önce taban gübresi verilmelidir. Fosforlu gübrenin hepsi, diğerlerinin üçte biri taban gübresi olarak verilir. Geri kalan gübreler bitkiler üzerinde meyveler görülmeye başladığında verilmelidir. Dekardan 5 ton verim alabilmek için saf olarak 12 kg N, 10 kg P2O5, 25 kg K2O verilmelidir.
Domates Fideleri Ne Zaman Dikir?
Fide dikimi ilkbahar don tehlikesinin tamamen kalktığı, toprak ve hava sıcaklığı 12-15 °C’yi bulduğu zaman yapılır. Dikim genellikle tohum ekiminden yaklaşık 7-8 hafta sonradır. Tarlaya dikimde çiçek açmış veya meyve tutmuş domates fideleri dikilmemelidir. Bu gibi fidelerin gelişmeleri yavaş olup, bodur kalır, verimleri düşer. Dikim akşama doğru yapılmalı, fideler güneş altında bekletilmesi doğru değildir.
Domates Hangi Aralıklarla Sulanmalıdır?
Nemi sever, su az olduğunda üst yaprakların kıvrıldığı görülür. Çok nemli, ağır topraklarda ise bitkiler hastalanır.
Toprak nem eksikliğinin en duyarlı olduğu dönemler; çimlenme, çıkış, çiçeklenme ve meyve oluşumu dönemleridir. Aşırı toprak nemi vegetatif gelişmeyi hızlandırır. Meyveler ceviz iriliğini alıncaya kadar gerekmedikçe sulama yapılmamalı, daha sonraki devrede, yağışlı bölgelerde 2-3, kurak bölgelerde 4-5 kez sulama yapılmalıdır.
Açık alanlarda yetişen domestesler çiçeklenme dönemi içerisinde su eksikliği, küçük meyvelerde aşırı dökülmelere neden olur. Hasat zamanı çok sık sulama yavaş olgunlaşmaya neden olur. Düzenli sulama yaparak domates meyvesinde meydana gelecek yarıklar önlenebilir.
Domateste Budama Yöntemleri
Açık alanda domates yetiştiriciliğinde, kaliteli ürün elde etmek için koltuk alma ve uç alma yapılır.
Gövde ile ana yaprakların birleştiği yerde oluşan sürgünlerin alınmasına koltuk alma denir.
Domateste Koltuk Alma Nedir nasıl Yapılır?
-İlk koltuk alma işlemi bitkilere herek verildiğinde başlar ve her 10-15 günde bir tekrarlanır.
Koltuk Almanın Faydaları:
- Olgunlaşma daha erken başlar.
- Az sayıda fakat daha iri ve daha düzgün meyveler
elde edilir. - Bakım ve özellikle mücadele ile hasat işleri kolay
ve süratli yapılabilir,masraf azalır.
Domates Hasatı Ne Kadar Sürer ?
Tarlada/Açık alanlarda yetiştirilen domateslerde tohum ekiminden hasada kadar 80-100 gün, fide dikiminden hasada kadar 60-80 günlük bir zaman vardır.
- KAYNAKLAR:
- -KAYGISIZ H.2004. Domates Yetiştiriciliği, Hasat Yayıncılık.
- -GÜNAY A.1992. Özel Sebze Yetiştiriciliği Cilt IV, A.Ü. Ziraat Fak.