Delhi’de Anirudh Sharma, gün sonunda genellikle kıyafetlerinin kirli olduğunu keşfeder. Bu pislikten kaynaklı değildir, çevre kirliliğinden kaynaklıdır. Koyu renkli is tabaka halindeki boya gibi kumaşın üzerine yapışır. Yıllar sonra MIT Media Lab’deki çalışmalarının arasında Hindistan’ı ziyaret eden Sharma, karşılaştırmanın ne kadar yerinde olduğunu fark eder. Bu iş aslında karbon siyahından (siyah mürekkebe rengini veren madde) çok da farklı değildir. “Çevre kirliliğini renklendirmede kullanabilir miyiz diye merak ettim.” der Sharma.
MIT’ye geri döndükten sonra, Sharma mumdan isi yakalayan bir cihaz geliştirir. Tanecikleri petrol ve tuvalet ispirtosu ile karıştırarak yoğun mürekkebi elde eder. Bu mürekkebi HP C6602 kartuşu ile kullanır ve sonuç geleneksel mürekkep ile benzer çıkar. Başlangıçta çok da verimli değildi. Sharma “ Büyüklük ve ölçek vererek daha zor problemleri çözmek istedim.” der. Sharma daha büyük deneylerden sonra çözüme ulaşır ve çevre kirliliğiyle savaşacak alternatif bir mürekkep üretir.

Sharma Graviky Labs in kurucu ortaklarından birisi ve Kickstarter’da AirInk için bağış topluyorlar. Sharma ve Nikhil Kaushik bu ürünü Kaalink (Hintçe’de siyahla ilgili bir kelime oyunu) olarak adlandırırlar ve is toplayıcılarını egzoz borularına takmak için tekrar tasarladılar. Her biri %95’e varan oranda egzoz borusundan salınan kirliliği akciğerlere zarar veren 2.5 ve 10 mikrometre çapındaki tanecikleri bile toplamaktadır. Bir kalemi doldurmak için yeterli olan mürekkebi 45 dakika içerisinde egzozdan toplamaktadır.

Kaalink pozitif elektrostatik yükün egzoz borusundaki taneciklere aktarımıyla çalışır. Bir baypas sistemi hava ve suyun buharlaşarak içinden geçmesine izin verir. Bu sayede basınç oluşmaz ve aracın performansı etkilenmez. Birkaç hafta sonra, kırmızı bir ışık yanar ve Kaalink filteresinin dolduğunu gösterir. Bu noktada, Graviky tanecikleri kaplara (karbon bankalarına) transfer eder.
Bu karmaşık bir süreç, fakat Sharma bunun geleneksel yöntemlerle (fosil yakıt tüketimine dayalı) mürekkep üretmekten daha sürdürülebilir olduğunu söylüyor. Birçok Kickstarter projesinden farklı olarak Kaalink zaten işliyor, sadece projenin ölçeğini büyütmek için bağış topluyorlar.

Sharma ve Kaushisk bu tasarımın çevre kirliliğini önlemeyeceğinin farkında. Graviky daha fazla test ve sertifika için Kaalink’i taksi ve otobüslere de yaymayı planlıyor ve bu sayede daha fazla karbon filtrelemesi ile yakalanan karbonu maksimuma çıkarabilecekler. Sharma’ya göre : “Dünyadaki mürekkebin sadece %15’i bile Air Ink ile değiştirilse hava kirliliği azalır.” Bu değerli bir amaç, kağıdın üzerinde daha fazla mürekkep, ciğerlerimizde daha az zararlı tanecik demektir.
Kaynaklar:
https://www.wired.com/2017/02/hey-eco-warriors-now-can-buy-ink-made-car-exhaust/http://www.air-ink.com/#imagevid
http://www.air-ink.com/#imagevid
http://www.graviky.com/