Su sıkıntısı Hindistan’ın güç üretme kabiliyetine zarar veriyor.
Yeni DKE (Dünya Kaynakları Enstitüsü) araştırmasına göre,
Hindistan termik santrallerinin % 40’ı yüksek su sıkıntısı yaşanan alanlarda bulunuyor ve bu tesislerin soğutma için su kullanması nedeniyle bu hem çevre hem de enerji üretimi için büyük bir sorun olarak görülüyor.
Kıt su, belirli bölgelerdeki elektrik üretimini zaten engelliyor 2013-2016 arasındaki su sıkıntısı nedeniyle Hindistan’ın en büyük 20 termik santralinin 14’ü toplamda; 1.4 milyar dolar ekstra maliyetle karşılaştıklarını açıkladılar ve bu santrallerden bir tanesi su sorunu yüzünden tamamen kapanmak zorununda kaldı.
Ülke harekete geçmezse, iklim değişikliği ve diğer sektörlerin taleplerinin artması sayesinde 2030’a kadar %70 oranında termik santralin susuzluk baskısıyla karşı karşıya kalacağı öngörülüyor.
Milyonlarda Ton Tatlı Su Tüketildi!
Kömür, doğalgaz ve nükleer enerji gibi yakıtlara dayanan termik santraller, Hindistan’ın toplam elektriğinin yüzde 83’ünü sağlamaktadır.
Bu enerji santralleri operasyonlarında ne kadar su kullandıklarını açıklamazlarken DKE, su kullanımını hesaplamak için Coğrafi Bilgi Sistemlerini ve diğer verileri kullanarak yeni bir metodoloji geliştirdi.
Santraller tarafından çekilen suyun çoğu, geldiği göl ve gölete kısmen geri gönderilir, ancak çoğu asıl kaynağına geri gönderilmeden buhar olup ortadan kaybolur. DKE Hindistan’daki santrallerin %90 oranında tatlı suyla soğutulduğunu keşfettiğini belirtmektedir. Hint termik santrallerinden gelen tatlısu tüketimi, 2011-2016 yılları arasında yılda yüzde 1.5 artarak 2,1 milyar metreküpe yükselmiştir. Bu perspektiften bakacak olursak Aqueduct Global Water Risk Atlas raporuna göre Hindistan’ın ev su tüketimi 7.5 milyar metreküp olarak görülmektedir. Bu santrallerin enerji üretimi için Hindistan nüfusunun %20‘sinin ihtiyaç duyduğu suyu kullandığı görülmektedir.