Ana Sayfa Mimarlık Kültürel Miras İvriz Kültürel Peyzajı

İvriz Kültürel Peyzajı

Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan açıklamada, Bakan Nabi Avcı’nın, Çanakkale, Balıkesir ve Konya’dan, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınan kültür varlıklarına ilişkin değerlendirmesine yer verildi.
Avcı, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne kayıt olmak için Çanakkale’deki Assos Arkeolojik Alanı, Balıkesir Ayvalık Endüstriyel Kültürel Peyzajı ve Konya’daki İvriz Kültürel Peyzajı’na ilişkin hazırlanan dosyaları yaklaşık bir yıllık hazırlık sürecinin ardından, geçen ay UNESCO Dünya Miras Merkezi’ne ilettiklerini hatırlattı.
Merkezin yaptığı değerlendirme sonucu üç kültür varlığının UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi‘ne alındığını belirten Avcı, böylece geçici listedeki unsur sayısının 72’ye çıktığını bildirdi.

[the_ad id=”2650″]

İvriz Kültürel Peyzajı Konya’nın Halkapınar ilçe merkezinin 4 km. güneyinde bulunan “İvriz Kültürel Peyzajı” Geç Tunç Çağı’ndan Geç Antik Dönem’e kadar kullanılmış olağanüstü değerlere sahip bir peyzaj alanıdır. Senenin belirli aylarında yerden sızan su kaynakları burada Hitit Dönemi’nden itibaren kutsal su alanının oluşmasına neden olmuştur.

Hititler doğal peyzajı kendi inançlarına entegre ederek kültürel bir  peyzaj oluşturmuştur. Geç Hitit Dönemi’ne ait, döneminin tek örneği olan kabartmalar, steller ve Bizans Manastırı kültürel belleğinin devamlılığını göstermektedir. Özellikle Geç Hitit Dönemi’ne tarihlendirilen İvriz Kaya Kabartması ile Ambarderesi Kaya Kabartması döneminin olağanüstü teknolojileri ile yapılmıştır.

Önceki İçerikBinalarda Güneş Enerji Sistemi Kullanımının Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir ?
Sonraki İçerikAyvalık Endüstriyel Peyzajı
Doğa ve çevre sevgisini aşılamak ve çevresel sorunlara dikkat çekmek amacıyla oluşturulmuş e-dergi platformu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

iki × dört =

Bu site istenmeyen postaları azaltmak için Akismet'i kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin .