Ana Sayfa Sağlık&Tedavi Beslenme Metabolik Sendrom Hastalığı ve Aktif Yaşamın Etkileri

Metabolik Sendrom Hastalığı ve Aktif Yaşamın Etkileri

Metabolik Sendrom Nedir? Nasıl Anlaşılır ve Nasıl Tedavi Edilir?

Son yıllarda, “metabolik sendrom” kavramının veya ifadesinin hekim ofislerinde ve popüler bilim literatüründe sıkça rastlandığını görmüşsünüzdür. Bununla birlikte, tıptan uzak olan insanların böyle bir hastalık ya da hastalığın nasıl olduğunu anlamaları zordur. Yine de, bu sorunun insani anlayışı büyük ölçüde ne kadar iyi tedavi edildiğine bağlıdır. Önce bu kelimeyi oluşturan kelimeleri anlamaya çalışalım. “Metabolizma” bir madde değişimi ve “sendrom”, farklı semptomların toplumu demektir. Bu terim ilk defa 1988 yılında ünlü bir bilim adamı olan Gerald Raven tarafından önerilmiş ve Uluslararası Terminoloji Mantığına dahil edilmiştir.

Ruh hallerimizin iyiliği, yani iyi olması doğrudan kendi bedenimizle dürüst ve vicdanlı ilişkilerimize bağlıdır.

Kendi sağlığımıza karşı dürüst olmak ne demektir?

Bildiğimiz gibi, her insanın kendisine ait doğanın ona verdiği bir yedek gücü ve belli bir potansiyeli vardır. Biz bu potansiyel fırsatlardan dolayı görüyoruz, duyuyoruz, hareket ediyoruz, seviniyoruz, hissediyoruz ve çok daha fazlası. Ancak asıl mesele, bu kaynakları (stokları) nasıl ele aldığımız ya da onu nasıl kullandığımızdır.

Bildiğimiz kadarıyla, bir çok insan kendi yaşamları hakkında, ya da yaşamlarının bir noktasında kendi sağlığına dikkat etmediklerini: örneğin, normal olarak yemek yemediklerini, gerektiğin-den fazla yediklerini, zamanında dinlenmediklerini, vücudu aşırı yüklediklerini, vb. algılarlar. Ancak çoğu zaman, bu durumun sağlıklı olmadığını itiraf etmiyoruz veya çoğu zaman itiraf etmek istemiyoruz. Sonunda, bu gibi küçük nedenler birbiri üstüne yığılıyor ve sağlığımızda ciddi sorunlara neden oluyor

Çin halkının yemek hakkında çok akıllı ve felsefi bir fikri var. “Diğer halklar istediklerini yiyorlar ve istedikleri kadar yiyorlar. Bizse (yani Çin halkı) ne gerekirse onu yeriz ve gerektiği kadar yeriz”. Benim düşünceme göre, bu fikirlerde büyük bir felsefe ve bilgelik var ve daha fazla açıklamaya gerek yok.

Metabolik sendrom, % 90’a varan oranda yüksek kalorili alım ve çok az fiziksel aktivite vakalarında gelişir ve sonuçta aşırı yorgunluk ve obeziteye neden olur. Bazı durumlarda, hastalık aynı zamanda vücudun hormonal bozuklukları ve sonuna kadar incelenmemiş olan bazı genetik faktörler temelinde de ortaya çıkar.

Bildiğimiz gibi, metabolik sendromun nedeni aşırı yorgunluk veya aşırı kilodur.

Metabolik sendromun neden olduğu komplikasyonlar şöyledir;

  • Aşırı yorgunluk veya fazla kilo;
  • Tip 2 diabetes mellitus;
  • iskemik kalp hastalığı;
  • arter basıncı yükselmesi vakaları;
  • Periferik kan damarlarında ciddi problemler;
  • erektil disfonksiyon;
  • gut;
  • karaciğer hepatozu;
  • kadınlarda polikistik yumurtalık;

Yukarıda belirtildiği gibi, hastalığın başlıca nedenlerinden biri hipersensitivite, yani hipo-dinamizmdir ve insan toplumunun gelişiminin insanlık için bir ceza olduğunu söylemek daha doğrudur. Evet, insanların yaşam standartları ne kader gelişiyorsa, insanlar da bir o kadar tembelleşir. Bu da sonuçta kasların kademeli zayıflaması ve atrofisine yol açar.

 

Yağ dokusunun ayrıca bir endokrinolojik organ olması ve hayati enzimlerin yağ dokusundan beslenmesi zaten bilinmektedir. Bu tip yağ dokusuna visseral yağ denir ve esas olarak karında yoğunlaşır, bu da insülin bağımlılığının gelişmesine, kanın lipit kompozisyonuna, sempatik sinir sisteminin aktivasyonuna neden olur ve komplikasyonlar gelişmeye başlar.

Metabolik Sendrom Kimlerde Görülür?

Gezegenimizin neredeyse% 20-25’i metabolik sendromdan muzdariptir ve zaman geçtikçe bu gösterge ne yazık ki artmaktadır. Orta yaşlı ve üst yaşlı erkeklerin çoğu, hastalığa daha duyarlıdır. Kadınlarda, metabolik sendrom daha sık menopoz döneminde görülür ve hormonal bozukluklar da bu dönemde daha sık görülür. Bu hastalığın olasılığı, 20-25 yaş arası kişiler için% 14-20 ve 50 yaş ve üzeri yaşlarda% 50-60 arasındadır.

Hastalığın semptomları arasında apati, uyuşukluk, yorgunluk ve genel yorgunluk, yemek için aşırı istek, gereksiz baş ağrıları, ciltte sinirlilik, susuzluk hissi, sık idrar kaçırma ve diğerleri yer alır. En tatsız olan şey, hastalığın dünya genelinde her geçen yıl artmakta olan kardiyo-vasküler sistemdeki bozukluklarıdır.

Metabolik Sendrom Hastalıığı Nasıl Önlenir?

Şimdi, hastalığın önlenmesi ve tedavisi hak-kında biraz bilgi vermek istiyorum. Her şeyden önce, yaşam tarzının değiştirilmesi gerektiğini söylemek daha doğrudur, yani günün hareketliliğini kademeli olarak arttırmak ve yavaş yavaş kalorili gıdaların miktarını azaltmak gerekir.

Hareketliliği, birçok kişiler sabahları erken uyanıp koşmak, ağır fiziksel hareketler yapmak ve vücudu aşırı yüklemek gibi anlıyor.  Fakat bu her zaman böyle değildir ve genellikle kötü sonuçlara yol açar. Tüm sporların vücut için en yararlı ve zararsızı hafif spor koşusudur.

Hareket etmek (esas olarak yürümek) yaşamak demektir.

 

Avrupa Doğa Bilimleri Akademisi Üyesi, F. Mahmudov.

 

Önceki İçerikKarabük Bisiklet Festivali
Sonraki İçerikToprak Nedir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

ten − three =