Yeni sürdürülebilir biyopolimer teknolojisi ile dünyamız bir gün en kötü kirletici maddeden kurtulabilir. Tel Aviv Üniversitesi’nde yapılan yeni bir çalışmada kullanılan yeni bir yöntemle dünyanın büyük bölümünde kıt olan kaynaklardan toprağı veya suyu kullanmadan biyoplastik polimerleri üretimi gerçekleştirilmiştir. Polimer deniz yosunu ile beslenen mikroorganizmalardan elde edilir. Toksik atık üretmez, biyolojik olarak parçalanabilir ve geri dönüştürülebilir. Bu buluş, TAÜ Çevre ve Yer Bilimleri Fakültesi’nden Dr. Alexander Golberg ve TAÜ Kimya Fakültesi’nden Prof. Michael Gozin’in eseridir. Yapılan çalışma yakın zamanda Biyokaynak Teknolojisi Dergisi’nde yayımlanmıştır. Birleşmiş Milletler’e göre plastik okyanuslarımızdaki tüm kirleticilerin yüzde 90’ını oluşturmakta ve çevre dostu alternatiflerin sayısı ise pek azdır.
Dr. Goldberg “Plastiklerin çürümesi yüzlerce yıl alıyor. Bu yüzden şişeler, ambalajlar ve torbalar okyanuslarda plastik adalar yaratıyor, hayvanları tehlikeye atıyor ve çevreyi kirletiyor.” demektedir.ʺ
Plastik Nasıl Üretiliyor? Plastik petrol ürünlerinden üretilmektedir ve üretim sırasında yan ürün olarak kimyasal kirleticiler oluşmaktadır. Plastik sorununun çözümü petrolden üretilmeyen ve doğada kolaylıkla bozunabilen biyoplastiklerdir fakat biyoplastiklerin de çevreye olumsuz etkileri olmaktadır. Biyoplastik üretimi için bitki ve bakteri üretimine ihtiyaç vardır. Bu da toprak ve su olmadan yapılamaz. Oysa İsrail gibi ülkelerde kaynak kıtlığı yaşanmaktadır. Yeni yöntemle deniz mikroorganizmalarından plastik üretiyoruz. Oluşan organik atıklar ise geri dönüştürülebilir.ʺ Araştırmacılar, polihidroksialkananoat (PHA) adı verilen bir biyoplastik polimeri üretmek için deniz yosunu ile beslenen mikroorganizmaları kullanmıştır. “Hammaddemiz, denizde yetiştirilen çok hücreli deniz yosunuydu. Biyoplastik üretiminde kullanılan bir polimeri üreten tek hücreli mikroorganizmalar bu yosunlarla beslenmiştir. Hâlihazırda yüksek miktarlarda biyoplastik üreten fabrikalar bulunmaktadır fakat bunlarda kullanılan bitkileri üretmek için tarım arazilerine ve suya ihtiyaç vardır. Önerdiğimiz yöntem, İsrail, Çin ve Hindistan gibi temiz su sıkıntısı çeken ülkelerin petrol türevi plastiklerden biyolojik olarak parçalanabilir plastiklere geçmelerini sağlayacaktır.ʺ Goldberg’e göre yeni çalışma ekilebilir alanı etkilemeden ve tatlı su kullanmadan, okyanusları temizleme çabalarında devrim yaratabilir. “Fosil kaynaklardan gelen plastik, okyanuslardaki en kirletici faktörlerden biridir. Hem çevreye hem de sakinlerine dost bir yöntemle tamamen deniz kaynaklarına dayalı biyoplastik üretmenin mümkün olduğunu kanıtladık. Şimdi farklı özelliklere sahip biyoplastik polimerleri üretmek amacıyla en uygun bakteri ve yosunları bulmak için temel araştırmalar yapıyoruz.ʺ demektedir.
https://www.sciencedaily.com/releases/2018/12/181225162808.htm