Ya da bir şehrin planı performansını nasıl etkiler? Ve mekansal oluşumların, politikadaki kazanımları ve zorlukları nelerdir? Kentler Merkezi oluşumu, şehirlerin var olan fiziki durumlarının, *Space Syntax ile beraber bu soruları yanıtlamak üzere bir araya geldi ve bir çalışma başlattı.
Çalışmada araştırmacılar tarafından geliştirilen teoriye göre, bir caddenin şehrin planına ne kadar iyi bağlandığını göstermek için bir “erişilebilirlik” puanı verilir. Örneğin, bir çıkmaz sokaksa, puanı oldukça düşük olur. Daha sonra, her erişilebilirlik seviyesi için farklı renkler kullanarak bu sokaklar haritada gösterilir.
Yani, kırmızı, daha erişilebilir sokaklar iken mavi gibi soğuk renkler daha az erişilebilirliği ifade eder.
Araştırmaya göre bir yerin fiziksel dokusu, performansı üzerinde de etkilidir.
Günümüzde tartışılan örneklerden biri, birkaç yüzyıldan beri büyüyen İngiltere, Kent şehrindeki Ashford kasabası ile yine İngiltere’ de daha yeni oluşan Batı Lancashire’ deki Skelmersdale kasabası arasındaki kıyaslamadır.
İki kasabaya da bakıldığında farklı düzenlere sahip oldukları görülür. Bu da şehir merkezi erişilebilirliği ve arazi kullanımı açısından bir takım sonuçlar getirmektedir.
Ashford’ da bir çok sokak birbiriyle bağlantılıdır. Bu durumda şehir merkezini erişilebilir yapmaktadır.

Diğer taraftan, Skelmersdale merkezi, parçalı ve çıkmaz sokaklar ile çevrilidir. Bu da şehir merkezini ulaşılamaz yapmaktadır.

Araştırmada bir diğer noktaya göre ise sokakların erişilebilirliği arazi kullanımını da etkiler.
Ashford şehir merkezi daha erişilebilir. Bu sebeple arazi kullanımı açısından, bir çok iş merkezi, ticari aktiviteler, ofisler, evler ve servisler merkeze yakındır. Daha yoğun bir kullanım söz konusudur.

Buna karşılık, Skelmersdale şehir merkezindeki arazi kullanımı çok daha parçalıdır. Ofisler, evler ve servisler oldukça geniş bir şekilde üç farklı alana yayılmışken, Concourse Alışveriş Merkezi merkezi domine eder.

Daha kapsamlı bir araştırmada ise bir şehrin yerleşiminin, suç, toplumsal kapsayıcılık, yoksulluk ve sağlık gibi konularda da etkili olduğu görülür. Bu etkinin görülmesi ve şehir adına karar verenlere aktarımının sağlıklı bir şekilde yapılması, kentte yaşayan ve çalışanların günlük hayatlarına pozitif olarak yansıyacaktır.
*Space Syntax, kent alanlarının sosyal, örgütsel ve ekonomik performansı üzerindeki etkisini inceleyen ve kentsel planlama danışmanlığı yapan bir oluşumdur.
Kaynak:
http://www.citymetric.com/fabric/how-does-layout-city-affect-its-economic-success-3160