Ana Sayfa Su Yağmur Suyu Hasadı

Yağmur Suyu Hasadı

Yağmur Suyu Hasadının Önemi

Bir dahaki sefere yağmur yağdığında, dışarıya koşun ve ellerinizi gökyüzünden özgürce süzülen yağmuru yakalamak için birleştirin. Suyu içerek tatlılığını test edin ve paylaşın![7].

Yağmur suyu hasadının önemini Worm & Hattum (2006) dört başlık altında şu şekilde açıklamaktadır;

  1. Suya olan ihtiyacın artması; yer altı sularının tükenmesi ve boru sistemleriyle iletimde yaşanan sorunlar.
  2. Su kullanımında çeşitlilik; göller, nehirler ve sığ yeraltı su seviyeleri dalgalanma gösterebilir bu nedenle yağmur suyunun depolanması ve kullanılması su sıkıntısı yaşanan dönemlerde ihtiyacı karşılayabilir. Yağmur suyu su kalitesi düşük olduğunda şebeke suyu sisteminin yerini alabilir.
  3. Kullanım yerine yakın toplama ve depolama avantajı; geleneksel kaynaklar topluluktan belli bir mesafede bulunmaktadır. Evlere yakın bir şekilde depolanan su erişimi kolaylaştırır ve rahatlığı arttırır aynı zamanda sahiplik duygusunun güçlenmesine yardımcı olmaktadır.
  4. Su kaynaklarının kalitesi; su kaynakları, insan atıkları, arsenik, tuz (kıyı bölgelerde) veya florür gibi minerallerle karışarak kirlenebilir. Yağmur suyu genellikle iyi kalitededir.
AVANTAJLARIDEZAVANTAJLARI
Yapımı Basittir: Yağmur hasadı sistemlerinin yapımı kolaydır ve yerel insanlarla, öğrencilerle inşa edilebilir. Bu durum maliyetleri düşürür ve katılımı sağladığı için sahiplenme duygusunu arttırır.Yüksek yatırım maliyeti: Yağmur yakalama sistemlerinin neredeyse tüm maliyeti inşaat sırasında ortaya çıkmaktadır. Fiyatlar kullanılan malzemeler değiştirilerek düşürülebilir.
Bakım Sistemi: Bakımlar sisteme sahip olan kişi tarafından yapılmaktadır. Bu durum yetersiz bakım servislerine karşı iyi bir alternatiftir.Kullanım ve bakım: Düzgün çalışma ve düzenli bakım sıklıkla ihmal edilen çok önemli bir faktördür. Bu sistemin başarısı için düzenli kontrol, temizlik ve ara sıra onarım şarttır.
Nispeten iyi su kalitesi: Yağmur suyu diğer mevcut veya geleneksel su kaynaklarına göre daha kalitelidir (yeraltı suları florür, tuzluluk ve arsenik nedeniyle kullanılamaz hale gelebilmektedir).Su kalitesi savunmasızdır: Yağmur suyu kalitesi hava kirliliği, hayvan veya kuş pisliği, böcekler, kir ve organik maddelerden etkilenebilir.
Düşük çevresel etki: Yağmur suyu yenilenebilir bir kaynaktır ve çevreye herhangi bir zarar vermez.

 

Tedarik kuraklıklara duyarlıdır: meydana gelebilecek uzun kuraklık su kaynaklarında sorunlara neden olabilir.
Rahatlık: Tüketim noktasında su sağlar.

 

Sınırlı tedarik: Tedarik, yağış miktarı, yakalama alanı.
Topoğrafya’dan etkilenmez: Yağmur suyu hasadı yağmur yağdığında her yerde toplanabilir, jeolojik yapıdan etkilenmez. 
Her yere adapte edilebilir sistemler: Yerel duruma ve bütçeye göre geliştirilebilir uygun çözüm yöntemleri sunması (Örn. su tanklarının betondan, plastikten veya taştan yapılabilmesi) 

Özman, K. O., & Artar, M. (2018). Kamu Binalarında Yağmur Suyu Tutma ve Kullanım Potansiyelinin Hesaplanması: Bartın Üniversitesi Ağdacı Kampüsü Örneği. ISUEP2018 Uluslararası Kentleşme ve Çevre Sorunları Sempozyumu: Değişim/Dönüşüm/Özgünlük, 379-386.

Önceki İçerikEkosistem Nedir?
Sonraki İçerikDoğa Dergisi (DD) Kent Haritaları Projesi
Doğa aşığı yüksek peyzaj mimarı, doktora eğitimine Prag'ta devam ediyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

one + fourteen =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.